//Forever Young
Follow Dashboard CutiePie(s)



ask me!

Belajar pun perlu rileks!
Saturday, October 6, 2012 16:33 6 Atashinchi

Korang seorang pelajar? Kalau ya mesti korang pernah rasa apa itu ‘TENSION’ kan? Hurmm..sebenarnya setiap pelajar tak pernah lepas daripada perasaan tension..haidah dah banyak kali kena. So dah biasa dah..(uwekk..chewaahh..poyo je!)  Ok la, straight to the point je la ek? Haidah tahu n haidah faham, kepala korang mesti rasa macam nak pecah je kan menghadap buku-buku and nota-nota ni kan? Otak pun slow nak accept segala input..adoii.. Rileks ok! Kali ni haidah nak kongsi tips terbaik yang boleh korang praktik untuk sukses ketika menelaah pelajaran. 


 Berhenti sebentar dan nyanyikan lagu kegemaran korang, jika ada bahagian yang susah untuk dihafal. Biarkan otak rileks sebentar.

 Sambil tetap membaca, urut kepala sendiri dengan kedua telapak tangan di bahagian kiri dan kanan.

 Tutup kedua mata menggunakan jari telunjuk dan tengah untuk merehatkan mata buat seketika. 

 Jika badan sudah mula terasa sengal-sengal, angkat kedua tangan ke atas untuk stretching.

 Lompat sebanyak 10 kali.

 Tepuk tangan untuk memberi semangat pada diri sendiri.

 Ingat kembali kenangan lucu ketika korang bersama kawan-kawan.

 Cuba geletek diri sendiri sehingga rasa geli dan ketawa.

 Lakukan senaman muka selama tiga minit. Gerakkan kening dan kembang-kembungkan pipi.

Nahh..harap korang tak tension lagi..hope tips di atas membantu korang.. good luck!   

Labels: , , ,



Older Post . Newer Post
Template Re-Edited by Nurul Haidah. All Rights Reserved © 2013.
Photobucket